top of page

IJSLANDSE PAARDEN

In West-Europa spreekt men van "pony's" , omdat hun stokmaat over 't algemeen onder 1m47 ligt , maar in hun land van herkomst beschouwt men ze als volwaardige paarden. Het is een van de oudste zuivere paardenrassen ter wereld , o.a. door een absoluut invoerverbod in Ijsland.

 

Het zijn echte "natuurpaarden" , heel dicht bij het oorspronkelijke , het oerbewustzijn , waardoor ze o.a. uitermate geschikt zijn bij psychotherapie en persoonlijke ontwikkeling (zie verder).

 

Naast de drie basisgangen (stap , draf en galop) beheersen de meeste ijslanders nog de tölt en sommigen  ook nog de rentelgang.

Bij de tölt verplaatst het paard zijn benen in dezelfde volgorde als in stap , maar dan veel sneller ,nl. voor de besten de snelheid van een fikse galop.

Achtereenvolgens draagt elke voet het volledige gewicht; het ontbreken van een zweefmoment maakt deze gang heel comfortabel.De beweging die aan het bekken van de ruiter doorgegeven wordt heeft de vorm van een lemniscaat (liggende 8) , wat algemeen in therapeutische kringen als bevorderlijk beschouwd wordt.

 

Ze zijn oersterk, tegen alle weersomstandigheden bestand en met een buitengewoon uithoudingsvermogen. Hun karakter is gevormd door de barre leefomstandigheden in Ijsland ; dat maakt ze uiterst betrouwbaar en toch temperamentvol.

 

Ook in de basisgangen zijn de meeste ijslanders bijzonder comfortabel . Hierdoor kunnen zelfs mensen met rugproblemen zonder pijn uren in het zadel doorbrengen

 

De veelzijdigheid van dit vriendelijk paardje maakt het tot onze onmisbare partner bij alle activiteiten van Islandia.

 

De rentelgang is de indrukwekkendste gang : het paard beweegt zijn twee benen aan dezelfde kant gelijktijdig (laterale beweging) , wel ietsjes "bergop", hij strekt zich helemaal en lijkt letterlijk over de grond te vliegen!

Deze gang wordt slechts in goede omstandigheden en met de beste paarden gereden.

 

bottom of page